برنامه ریزی برای کنکور در ایام نوروز

برنامه ریزی برای کنکور در ایام نوروز

 

این دوره از چند جهت اهمیت دارد:

بسیاری از دانش آموزان با تعطیل شدن مدرسه ها ،فرصتی بهتر بدست می آورند و آزاد می شوند.حالا آنها می توانند بیشتر از گذشته درس بخوانند . تجربه سالهای گذشته هم نشان داده است که خیلی از دانش آموزان در دوران بعد از عید نسبت به فارغ التحصیلان پیشرفت بیشتری داشته اند.در اواخر فروردین ماه آزمون های جامع شروع می شود . شما تنها یک ماه فرصت دارید تا دروس خوانده نشده را بخوانید، دروس قبلی را مرور کنید و نقاط ضعف خود را برطرف کنید. انجام این همه کار در این فرصت کوتاه ،نیاز به برنامه دقیقی دارد و بدون برنامه حساب شده هیچ اثری ندارد.تعطیلات عید برای بسیاری از آموزشگاه ها و کلاس های کنکور فرصت مناسبی است تا با تنطیم (کلاس های فوق العاده ) عقب ماندگی آموزشی خود را جبران و در واقع سرهم کنند ولی بعدا متوجه می‌شویدکه این کلاس ها (تله)ی بزرگی برای وقت بچه هاست و دست وپاگیر کنکوری‌ها می‌شود.

در ایام عید برنامه های عمومی خانواده مانند مهمانیها ،سفرها و … با فعالیت درسی شما تلاقی پیدا می کند . هماهنگی این برنامه ها با برنامه های درسی شما اهمیت زیادی دارد.به هر حال این ایام نقطه عطفی در آمادگی درسی شماست و سرنوشت بسیاری از کنکوری‌ها در مدت این بیست روز رقم می خورد.

نحوه‌ی عملکرد دانش آموزان:

با فرا رسیدن فصل عید وبهار ، سه نوع رفتار و برنامه ریزی عمده در بین دانش آموزان دیده می شود.

بعضی ها از این فرصت برای رفع خستگی استفاده می کنند.

عده دیگری عقب ماندگی های درسی خود را جبران می کنند.

گروهی دیگر دروسی را که قبلا آموخته اند دوره و جمع بندی می کنند.

در این دوره که اکثرا دانش آموزان با شتاب و جدیت بیشتری درس می‌خوانند ،اگر به هر دلیلی نتوانید از وقت خود استفاده کنید، از دیگران عقب خواهید ماند. پس دیگر رفتن به مسافرت معنایی ندارد. حتی اگر فکر می‌کنید که با همراه بردن کتاب در مسافرت می‌توانید درس بخوانید ،سخت در اشتباهید!

تجربه می‌گوید ،چنین اتفاقی نادر است. البته اگر واقعا به تغییر محیط و آب و هوا احتیاج دارید، چاره‌ای نیست، به یک مسافرت دو تا سه روزه بروید. در شرایطی که سخت مشغول کار هستید رفتن به یک مسافرت غیر ضروری، فعالیت شما را دچار وقفه می کند.در این صورت، تمرکز و شتاب درس خواندن شما مختل می‌شود.

 

دلسردی و یاس:

در این دوره دلسردی و نا امیدی گریبان گیر بسیاری از کنکوری‌ها می‌شود.در کنار داوطلبان ضعیف‌تر ،عده‌ای از داوطلبان کوشا و قوی هستند که از نتایج آزمون های آزمایشی خود راضی نیستند نگران کسب رتبه ی نا مطلوب هستند و یا حجم مطالب باقیمانده آنها را نگران و مایوس کرده است .دیگر مثل روزهای اول درس نمی خوانند،کند پیش می روند ،ساعات مطالعه آنها کم شده و زودتر از قبل نا امید می شوند.

تجربه نشان می دهد وقتی داوطلبان دچار دلسردی و یاس می شوند ،افکار منفی به آنها هجوم می آورد،بدبین می شوند،غیر واقع بینانه به ارزیابی موقعیت خود می پردازند و همه چیز را تیره و تار و از دست رفته می بینند.بسیاری از آنها با مراجعه به مشاور ،دوباره به موقعیت واقعی خود پی می برند و از بحران خود ساخته خارج می‌شوند.

به داوطلبان ضعیف‌تر توصیه می‌کنیم دوباره به آخرین رتبه پذیرفته شدگان در دانشگاه ها مراجعه کنند حتما در میان این همه رشته با رتبه‌های ریز و درشت، جایگاهی برای شما وجود دارد. آیا نمی‌توانید این جایگاه را پیدا کنید؟ اگر توان خود را نزدیک به نمره ی یک رشته می بینید ،دست از تلاش بر ندارید.به داوطلبان قوی تر که قبلا خوب درس خوانده اند، توصیه می کنیم  نگذارید با مایوس شدن ،از رقابت باز بمانید.

میدان را به دیگران واگذار نکنید.بهتر است آهسته و پیوسته به کار خود ادامه دهید.آدم های موفق و سخت کوش هیچ فرصتی را از دست نمی دهند.اگر هم در اولین آزمون جامع به نتایج دلخواه نرسیدید،نا امید نشوید.اشکالات و نقاط ضعف خود را تحلیل کنید و برای آنها برنامه ریزی کنید.اگر به خاطر نتایج کنکورهای آزمایشی ،نتیجه ی شما در کنکور بد یا خوب نمی شود درس خواندن مانند بازی شطرنج است .دانش آموزان قوی با حرکات سنجیده به راحتی می توانند موقعیت خود را باز یابند و از حالت (کیش) خارج شوند.

استراحت در عید:

مطالعه‌ی جدی در ایام عید، اصلا به معنای آن نیست که صبح تا شب فقط درس بخوانید. می‌توانید در این ایام به شیوه‌های مناسب ،وبا برنامه ریزی تفریح و استراحت کنید.

دید و بازدید اقوام:

سعی کنید موضوع کنکور و اهمیت آن را برای خانواده خود روشن کنید و از آن ها بخواهید عید امسال را به کمک شما بیایند و دید و بازدید ها را به حد اقل برسانند.خود شما هم تنها به دیدار اقوام درجه ی یک خود بسنده کنید و سعی کنید این وطیفه را در دو یا سه روز به اتمام برسانید و زودتر روی موضوع اصلی ،که همان کنکور است متمرکز شوید.

ساعات خواب در ایام نوروز:

یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشته ساعات خواب و بیداری در ایام نوروز است. در ایام نوروز معمولا به دلیل تعطیلی مدارس، بیدار شدن دانش آموزان چند ساعت عقب می افتد این مسئله اشکال دارد اینکه چند ساعت از ساعات شبانه روز که زمان آمادگی کنکوراست به بطالت گذرانده شود برای شما ضرر زیادی خواهد داشت سعی کنید از این زمان  بهترین بهره را ببرید .اگر از حساسیت فصلی که موجب خواب آلودگی و سستی می شود رنج می برید، با مشورت پزشک زودتر به پیشگیری آن بپردازید،داشتن ورزش و تحرک در برنامه روزانه یکی از تکنیک های کنترل خواب بهاری است .کافی است ۳۰ دقیقه مقاومت کنید.

تغذیه در ایام نوروز:

ازمسایل مهم دیگر در طول عید نوروز ، تغذیه مناسب است که هم بر میزان بازدهی شما در مطالعه و هم بر میزان خواب شما درشبانه روز تاثیر می گذارد .سعی کنید از خوردن بیش از حد آجیل و شیرینی خودداری کنید. غذای چرب نخورید و به جای آن از غذای کم حجم و پرکالری استفاده کنید و در نهایت یک توصیه مهم این که صبحانه را به هیچ وجه فراموش نکنید.

تلویزیون و تلفن در ایام نوروز:

یکی ازمهم‌ترین مشکلات عید تماشای بدون برنامه تلوزیون است. پس سعی کنید به هیچ وجه تلویزیون را بدون هدف روشن نکنید و بعد ا ز اتمام برنامه ی مورد نظر خود (که آن هم یک یا دو برنامه انتخاب شده از بین برنامه هاست) به سرعت تلویزیون را خاموش کنید و به محل مطالعه خود برگردید در این فصل از سال ،برخی از دوستان شما ،که خود بنا به دلایلی مطالعه نمی کنند برای کاهش اضطراب خود سعی می کنند زمان شما را با کشاندن شما به پای تلفن تلف کنند پس مواظب تلفن باشید. بهتر است از دیدن برنامه های هیجان انگیز یا سریال های دنباله دار بپرهیزید و به برنامه های کوتاه بپردازید.

اصول و تکنیک‌های برنامه ریزی در ایام نوروز:

حتما سعی کنید برای هر روز خود یک برنامه ی مدون داشته باشید. به دلیل اهمیت فراوان این موضوع ،دوباره تکرار می کنم شما باید برای هر روز خود برنامه ای داشته باشید. سعی کنید برنامه با توانایی های شما منطبق باشد. مهمترین مسئله این است که شما با توجه به توانایی های خود برنامه بنویسید. چرا که اگر در برنامه ی خود اصل واقع گرایی را درنظر نگیرید ممکن است اصلا آن را اجرا نکنید. از قدیم گفته اند که« سنگ بزرگ نشانه نزدن است »پس بعد از بررسی توانایی های خود یک برنامه منطقی و واقع گرایانه تهیه کنید و خود را حتما ملزم به اجرای آن کنید .چرا که داشتن برنامه موجب می شود که شما نسبت به عملکرد خود یک دید کلی داشته باشید و از چهارچوب درست خارج نشوید و زمان خود را به بهترین شکل مدیریت کنید. در این دو هفته بیشتردرس هایی را در برنامه بگنجانیدکه در آن نقطه ضعف داریدو تاثیر زیادی در موفقیت شمادر رسیدن به رشته دلخواه دارد،  بطوریکه اگر قرار باشد بعدازعیدازدروس پایه و پیش دانشگاهی یا درس های دهم ،یازدهم ودوازدهم آزمون گرفته شود آمادگی شما بیش از ۷۰درصد باشد. اگر تا به حال به دروس عمومی توجه نداشتید آنها را هم در برنامه خود بگنجانید.

برگزاری آزمون های متناسب با ایام نوروز:

سعی کنید بعد از هر چند روزمطالعه،آموخته های خود را در آزمون‌های تستی استاندارد (تست های طبقه بندی شده) محک بزنیدتا مطمئن شوید که ضعف شما در آن مبحث برطرف شده و اگر هنوز ضعفی باقی مانده است از آن آگاه شوید و در صدد رفع آن برآیید.

یکی از دلایل موفقیت داوطلبان موفق این است که در زمانهایی که ویژه دوره کردن دروس است و دیگران درس نمی خوانند به شدت درس می‌خوانند. دوران عید یکی از دوره های طلایی کنکور است. در این دوره کوتاه شما می‌ توانید جهش قابل توجهی به پیش داشته باشید به شرط آنکه به دو راهنمایی زیر دقیقا توجه کنید:

۱-زیاد زحمت بکشید …، تفریحات، دید و بازدیدها، مسافرت و تلویزیون را کنار بگذارید و فقط دو روز از عید را به خودتان مرخصی بدهید، و در روزهای قبل و بعد تا آنجا که می‌توانید درس بخوانید. افرادی که اراده ضعیفی دارند مطمئناً پیشرفت خوبی نخواهند کرد. ما به این گونه داوطلبان توصیه می‌نماییم از پدر و مادرخود بخواهند تا بردرس خواندن آن هانظارت نمایند.

۲-با یک نقشه دقیق و طبق یک برنامه جامع درس بخوانید تا بازده مطالعه شما چند برابر شود. فقط باید یکی دو ساعت وقت بگذارید و “برنامه جامع” را برای خودتان تنظیم نمائید و سپس با نظم و دقت “برنامه جامع” را اجرا نمائیدیا به یک مشاور ی که در این زمینه تخصص لازم را دارد مراجعه نمایید.

چند توصیه مهم:

برنامه جامع و برنامه روزانه را پس از تنظیم به مشاور خود نشان دهید و از نظرات مشورتی وی بهره بگیرید.

اگر در پایان یک هفته ملاحظه نمودید که بخش قابل ملاحظه ای از تصمیمات را اجرا نکرده اید برنامه را مورد بازبینی قرار دهید و قسمت های کم اهیمت تر را حذف کنید.

هر قدر هم پایه درسی تان ضعیف باشد هیچ درسی را به طور کامل حذف نکنید. در این گونه دروس می‌توانید مباحثی را بیابید که برای شما ساده تر باشد.

توصیه به داوطلبان رشته تجربی:

درس زیست شناسی درس اصلی شماست .سعی کنید این دروس را هر روز در برنامه مطالعاتی خود قرار دهید .پس از زیست شناسی، درس شیمی قرار دارد دروس ریاضی و فیزیک را کنار نگذارید و حتی اگر دانش آموز ضعیفی هستید درس ریاضی را از برنامه خود حذف نکنید.

توصیه به داوطلبان رشته ریاضی:

حساب دیفرانسیل و فیزیک اهمیت تعیین کننده ای در کنکور دارند. اما به هندسه و ریاضیات گسسته کم توجهی نکنید. بسیاری از داوطلبان ریاضی به این دروس اهمیت لازم را نمی دهند و فکر می‌کنند دروس اختصاصی فقط حساب دیفرانسیل و فیزیک است. در تستهای دروس هندسه، ریاضیات جدید (گسسته یا جبر و احتمال) و مثلثات، با تلاش کمتر می‌توانید نتیجه بهتری بگیرید. زیرا میزان تنوع طرح سوال در دروسی که اشاره شد نسبت به حساب دیفرانسیل کمتر است و با اینکه مسائل تشریحی در این دروس دشوارتر است ولی اگر داوطلبی پایه درسی متعادل داشته باشد می‌تواند در کنکور نتیجه بهتری بگیرد. در صورتیکه بسیاری از داوطلبان رشته ریاضی به دلیل علاقه بیشتر به حل مسائل حساب دیفرانسیل یا مکانیک می‌پردازند و با تصور دشوارتر بودن دروس هندسه یا مثلثات این دروس را کنار می‌گذارند. مجدداً تکرار می‌کنیم میزان تنوع و انواع سوالات در دروس مثلثات، هندسه و ریاضیات گسسته کمتر است و اگر پایه متوسطی دارید با تمرین تستهای طبقه بندی شده می‌توانید نتیجه خوبی در این دروس بگیرید. متأسفانه بسیاری از داوطلبان ریاضی درس شیمی را به کلی فراموش می‌کنند و کنار می‌گذارند که روشی کاملا اشتباه است. اشکال دیگر کار داوطلبان ریاضی بی توجهی به دروس عمومی است که در دوره نوروز باید به جبران این ضعف بپردازند.

توصیه به داوطلبان رشته انسانی:

دروس جامعه شناسی، روانشناسی و فلسفه در گروه انسانی بخشی از دروس اختصاصی است که داوطلبان این گروه در آنها بالاترین درصدها را به دست می‌آورند اما مشکل عمده گروه انسانی، کم توجهی به دروس عمومی است. توصیه می‌کنیم دروس عمومی را جدی تر بگیرید و اگر در دروس ریاضی و آمار و زبان پایه ضعیفی دارید در ایام نوروز به جبران این ضعف‌ها بپردازید.

امیدوارم سال خوبی داشته باشید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + هجده =