رشته پزشکی
یشتر افرادی که در رشته علوم تجربی تحصیل می کنند رویای رشته پزشکی را در سر دارند و برای رسیدن به این رشته تلاش بسیاری را می کنند. درحال حاضر پزشکی عمومی شامل ۴ دوره علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی بالینی و کارورزی بالینی است که دوره علوم پایه آن شامل ۵ ترم تحصیلی است که با تمام شدن آن دانشجویان میتوانند به دوره بعدی که همان فیزیوپاتولوژی است راه پیدا کنند و بعد از آن دوره امتحان جامع علوم پزشکی توسط وزارت بهداشت ،درمان وآموزش پزشکی برگزار می شودو در صورت قبولی در آن میتوانند به این دوره راه پیدا کنند و بقیه مسیر را ادامه دهند.
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس علوم پایه
- بیوشیمی
- بافتشناسی
- تشریح (نظری- عملی)
- تشریح (آناتومی) (نظری ـ عملی)
- فیزیولوژی(نظری ـ عملی)، ایمونولوژی(نظری)
- اپیدمیولوژی
- روانشناسی
- جنینشناسی
- تغذیه
- ژنتیک
- زبان تخصصی
- آسیبشناسی عمومی
- انگلشناسی
- میکروبشناسی دوره فیزیوپاتولوژی
دروس فیزیوپاتولوژی
- آسیبشناسی اختصاصی
- فارماکولوژی
- سیمیولوژی
- دورههای فیزیوپاتولوژی ارگانها
این دوره جمعا۳۱ واحد درسی است که دو ترم طول می کشد.معدل دانشجو از این دروس باید حداقل ۱۲ باشد، در غیر این صورت دانشجو باید درسهایی را که در آنها نمره کمتر از ۱۲ آورده است، مجدداً بخواند. حداکثر مدت مجاز در مرحله اول و دوم (علوم پایه و فیزیوپاتولوژی) ۵ سال است. در پایان این دو دوره دانشجویانی که همهی واحدها را با موفقیت بگذرانند، به دورهی کارآموزی بالینی راه مییابند. ملاک قبولی در امتحانات کسب حداقل نمره ۱۲ از ۲۰ است اما در دروس پایه، ملاک کسب نمره ۱۰ از ۲۰ میباشد.
دوره کارآموزی بالینی دانشجویان پزشکی: این دوره شامل ۹۷ واحد درسی است که در ۴ قسمت اصلی ارائه میشود و مسائل رایج در پزشکی عمومی را شامل میشود که عبارتند از داخلی، جراحی، زنان و کودکان. در سایر بخشها که بخشهای فرعی محسوب میشوند نیز بیماریهای شایع در آنها آموزش داده میشود.
۴ رشته اصلی جراحی، داخلی، زنان و کودکان زمان بیشتری می برند. در دوره کارآموزی، دانشجویان باید روش برخورد با بیمار، تهیه شرح حال بیمار و نحوه تشخیص و درمان را یاد بگیرند تا در دوره بعدی – کارورزی بتوانند به کمک بیماران بروند و تصمیمات لازم را بگیرند. در دوره کارآموزی نمره قبولی در دروس عملی و نظری ۱۲ است و معدّل کلّ دوره کارآموزی باید بالای ۱۴ باشد و چنانچه کمتر از ۱۴ باشد، باید واحدهای با نمره کمتر از ۱۴ تکرار شود تا معدل کل به ۱۴ برسد. در پایان این دوره، دانشجویان قبل از ورود به دوره کارورزی در امتحان جامع کارورزی شرکت میکنند و بعد از قبولی به دوره کارورزی وارد میشوند. اگر دانشجویی در امتحان قبول نشود، حداکثر ۴ بار میتواند در این امتحان شرکت کند.
دروس کارآموزی بالینی
- بیماریهای اعصاب
- بیماریهای عفونی
- کارآموزی داخلی
- بیماریهای جراحی
- بیماریهای ارتوپدی
- بیماریهای عفونی
- کارآموزی جراحی
- تاریخ و اخلاق پزشکی
- بیماریهای کودکان
- پزشکی قانونی و مسمومیتها
- فارماکولوژی بالینی
- کارآموزی چشم
- کارآموزی پوست
- کارآموزی بهداشت
- کارآموزی بخش کودکان
- بهداشت
- کارآموزی گوش و حلق و بینی
- کارآموزی ارتوپدی
- بیماریهای زنان و زایمان
- کارآموزی رادیولوژی
- بیماریهای روانی
- کارآموزی روانپزشکی
کارورزی بالینی آخرین مرحله آموزش پزشکی است و آن را دوره انترنی هم میگویند. که شامل ۶۴ واحد درسی است و ۱۸ ماه طول می کشد. در دوره کارورزی، دانشجویان مسئولیت معاینهی بیماران و تشخیص و اقدامات درمانی را در بیمارستان بر عهده دارند و از مهارت هایی که آموزش دیده اند به طور عملی استفاده می کنند تا آماده پذیرش شغل پزشکی در جامعه شوند و بتوانند به طور مستقل بیماران را درمان کنند. در پایان این دوره و قبل از فراغت از تحصیل، کارورزان باید درس پایاننامه را که ۶ واحد درسی است تحویل دهند.
دروس کارورزی بالینی
- کارورزی بخش جراحی
- کارورزی بخش چشم
- کارورزی بخش سوانح و سوختگی
- کارورزی بخش ارتوپدی
- کارورزی بخش ارولوژی
- کارورزی بخش اطفال
- کارورزی بخش بهداشت
- کارورزی بخش گوش و حلق و بینی
- کارورزی بخش داخلی
- کارورزی بخش زنان و زایمان
- کارورزی بخش اورژانس
- کارورزی بخش نفرولوژی
- کارورزی بخش پوست
- کارورزی بخش روانپزشکی
بازار کار در ایران
ممکن است شما هم زیاد شنیده باشید که بازار کار پزشکی خراب شده است و دیگر خیلی وضعیت مناسبی ندارد اما هنوز در بسیاری از شهرهای کوچک و مناطق محروم با کمبود پزشک مواجهیم. از طرفی فارغالتحصیل پزشکی حتماً نباید در مطب بنشیند و بیماران را ویزیت کند بلکه در زمینه پزشکی شغلهای مختلفی هست که میتوان انجام داد. مثلا زمینههای تحقیقی بسیاری در این رشته وجود دارد. امّا متأسفانه تعداد فارغالتحصیلانی که مایلند در این زمینه کار کنند، بسیار کم هستند و همه به دنبال کار عملی هستند.
استعداد های ذاتی مورد نیاز برای تحصیل در این رشته
- استدلال دیداری: قدرت استدلال با تصاویر ونشانه ها را داشته باشند.
- استدلال ریاضی: کشف روابط میان اعداد و شناسایی الگوهای موجود در آنها در این افراد وجود داشته باشد.
- استعداد درک ۳ بعدی: بتوانند ماورای آنچه که در سطح چیزها و امور است را ببینند. یعنی بتوانند وجه یا وجوهی از شکلی که نمی بینید، یک بازنمایی فرضی در ذهن خود بیافرینند.
- استعداد دقت: بتوانند به خوبی تمرکز کنند و دقت داشته باشند تا با به خاطر سپردن جزئیات و استفاده از آن در موقیت های جدید مفید باشند.
ویژگی های شخصیتی مناسب این رشته و شغل
فرد باید برونگرا باشدو دارای احساسات باشد و همچنین قدرت تفکر داشته باشد و شخصیت منعطفی داشته باشد.